Gandacii de frunza

Gândacii de frunză ( Chrysomelidae – Altcinae )

Conținut: Aspect || Biologie || Răspândire || Dăunător || Prevenire || Combatere

Aspect: în funcţie de specie, au 2-4 mm lungime; sunt de culoare galben sau albastru închis până la negru lucios; unele specii prezintă pe elitre dungi galben — negre; forma corpului este alungită şi ovală şi rotunjită pe margini; antenele sunt compuse din mai multe segmente şi sunt filiforme; perechea posterioară de picioare are partea de jos îngroşată (sunt picioare speciale pentru a efectua salturi); larvele au aproximativ 1 mm lungime şi pot deja, în acest stadiu, să realizeze salturi.

Biologie: Femelele speciei îşi depun ouăle începând cu luna mai pe pământul de Ia baza plantelor. Larvele, ce eclozează după o perioadă, se târăsc în timp relativ scurt în pământ, unde încep să se hrănească cu rădăcinile plantei. Modul de hrănire al larvelor este însă inofensiv. Ele se transformă în pupe în pământ, la o adâncime de circa 20 cm, iar în iunie apar primii gândaci din generaţia de vară. În funcţie de condiţiile de mediu pot apărea mai multe generaţii pe an. Gândacii iernează în pământ, în straturile de muici, sub frunze sau chiar în grămezi de lemne. In primăvara următoare ei îşi părăsesc adăposturile de iarnă şi caută puieţi, ca să se hrănească cu frunzele proaspete ale acestora.

Răspândire: gândacii de frunză trăiesc în aproape toate regiunile lumii. Pot fi găsiţi mai ales pe varză, ridichii, hrean, sfeclă şi racola.

Dăunător: Plantele tinere atacate prezintă pe frunzele lor găuri rotunde, mici de numai câţiva milimetri, la care se păstrează însă epiderma superioară şi inferioară a frunzei (consumă numai ţesutul dintre acestea). Pe vreme aridă sau pe frig gândacii pot distruge atât de mult din suprafaţa de asimilare a plantelor, încât acestea capătă un aspect sfrijit şi subdezvoltat. Dacă se scutură cu mâna plantele afectate, gândacii reacţionează, făcând salturi înalte.

Prevenire: să fie atraşi prădătorii naturali, precum cârtiţele, gândacii răpitori din specia Calosoma sycofanter Carabidae şi alte specii de gândaci răpitori şi viespile parazite din familia Ichneumonidelor. Solul trebuie udat şi acoperit cu straturi de muici în mod regulat. De asemenea trebuie afânat constant. Culturile de plante pot fi protejate cu ajutorul unei plase speciale pentru legume, care să aibă o sită foarte fină, sau al unei pături speciale. Tot preventiv acţionează şi stropirea solului cu apă amestecată cu resturi vegetale. Se recomandă sădirea unor culturi mixte, care să conţină şi salate şi spanac.

Combatere: plantele atacate trebuie scuturate puternic. Făcând aceasta, se sperie gândacii, care drept consecinţă sar departe de plantă , fiind astfel alungaţi. Suplimentar, gândacii pot fi prinşi în salturile lor cu o capcană adezivă (o placă unsă cu substanţe adezive speciale pentru gândaci). Plantele şi solul să se acopere superficial cu praf fin de piatră. După alungarea gândacilor, pământul plantelor trebuie afânat bine (greblat), udat şi acoperit cu muici. Plantele pot fi stropite şi cu ceai de absint sau de calapăr la intervale regulate.

Daca te intereseaza poti cauta insecticide daunatori plante aici.

Leave a Reply