Fluturii de noapte

Fluturi de noapte ( Noctuidae )

Conținut: Aspect || Biologie || Răspândire || Dăunător || Prevenire || Combatere

In familia fluturilor de noapte intră mai multe specii de fluturi (lepidoptera), ale căror omizi se hrănesc cu plante tinere. Specii importante ce apar în grădini, sunt buha verzei. (Mamestra brassicae), fluturele de noapte Lacanobia oleracea, buha semănăturilor (Agrotis segetum), fluturele/ buha gama (Autographa gamma) şi fluturele Noctua pronuba.

Aspect: Insectele adulte sunt fluturi de noapte tipici, în general de culoare gri; aripile în starea de repaus sunt aşezate în formă de acoperiş una lângă alta şi au o anvergură de 4-5 cm; omizile ce ajung până la 5 cm au în funcţie de specie un model verde sau gri — maroniu, şi pot fi sau nu acoperite de peri.

Biologie: Fluturii de noapte încep să zboare în a doua parte a primăverii. După actul reproducerii, femelele depun din iunie până în iulie 20-80 de ouă albe, ce prezintă câte un punct închis la culoare şi care au o lungime de circa 0, 5 mm, iar acestea sunt dispuse geometric. Perioada de evoluţie embrionară se încheie după câteva zile, iar larvele eclozează. Ele sunt active în special noaptea şi încep să se hrănească cu plantele gazdă. In faza de hrănire ele cresc relativ rapid. Unele specii de fluturi de noapte pot da naştere în a doua jumătate a verii la o a doua generaţie de omizi. Omizile nocturne, se ascund pe timpul zilei în pământ. Tot aici, în nişte găuri subterane, are loc transformarea în pupă. Pupa are aproximativ 2 cm lungime şi sub această formă omizile iernează.

Răspândire: fluturii de noapte sunt răspândiţi în aproape toată lumea. Omizile se hrănesc cu plante leguminoase, cum ar fi de exemplu salata, morcovii, specii de varză, ceapa şi căpşunile.

Dăunător: din cauza modului de hrănire al omizilor, apar găuri de forme neregulate pe frunze, lăstari, tulpini, rădăcini şi bulbi. În zona rosăturilor se pot vedea urme de excremente. Rămăşiţele lăsate în urma rosăturilor pot fi văzute pe suprafaţa solului. Cauta aici insecticide fluturi de noapte.

Prevenire: să fie atraşi prădătorii naturali ai cotarilor, precum viespile parazite din familia Ichneumonidelor, gândacii răpitori din specia Calosoma sycofanter Carabidae şi alte specii răpitoare de gândaci, muscarii, muştele din familia Tachinidae, păsările, cârtiţele, chiţcanii, liliecii, aricii, broaştele râioase brune. Solul trebuie afânat în mod regulat, udat bine, acoperit cu muici şi curăţat de buruieni. Plantele aflate în pericol de a fi atacate să fie verificate în vederea unei invazii de omizi. Să se planteze culturi mixte, în care să existe răspândite plante cu miros puternic, precum roşiile şi ţelina. Plantele pot fi udate cu ceai de calapăr sau de absint. Găinile trebuie lăsate libere primăvara şi vara, pentru a putea ciuguli pământul în căutare de omizi.

Combatere: Omizile pot fi adunate noaptea cu mâna, cu ajutorul unei lanterne. Pământul din jurul plantelor atacate trebuie dezgropat. Pe cale biologică omizile fluturilor de noapte pot fi combătute folosind preparate cu Bacillus thuringiensis.

10 Responses to “Fluturii de noapte”

 1. lili says:

  nu iubesk fluturii de noapte

 2. dany lese says:

  sunt foarte faini

 3. Oana says:

  nu era ceea ce cautam

 4. Mada says:

  eu am unul in bucatarie , asta cum se combate:)))

 5. anca says:

  eu am unul ca animal de casa :)))

 6. mimi says:

  eu am unul tot ca animal de companie si mananca patrunjel

 7. S&M says:

  Pe al nostru il cheama Chucky:X

 8. Florin says:

  Eu am unul mare dar nu sunt sigur ca este fluture de noapte fiindca are pe dedesuptul aripilor portocaliu cu alb si este extrem de mare

 9. andrei says:

  eu il vanez pe al doilea :))

Leave a Reply