Cum scapi de miriapode?

Aspect || Biologie || Răspândire || Dăunător || Prevenire || Combatere

Cand discutam despre miriapode discutam despre insecte care au ”mii de picioare”. Bineinteles, este o idee, ele nu au o mie de picioare ci foarte multe. Dintre aceste artropode regăsim milipedele, centipedele și altele. În total, acest grup de insecte are în componența sa peste 13 mii de specii cunoscute, toate terestre.

miriapode

Aspect:

miriapod2

Numărul ”picioarelor” variză de la 10 până la aproximativ 750 (cum este miriapodul Illacme plenipes – ordin Siphonophorida, familia Siphonorhinidae-  regăsit în regiunea centrală a statului american California). Există și câteva specii care au chiar mai puțin de 10 membre.

Ca dimensiune variază de asemenea foarte mult, de la insecte aproape microscopice până la 30 cm lungime.

Biologie:

miriapod3

Corpul miriapodelor este format din mixocelul, cavitatea interna a acestuia, sistemul nervos (care contine de asemenea un creier si are un lant nervos), o inima tubulara dorsala, vase sangvine, trahei si un tub digestiv si anus.
Raspandire:

 

Miriapodele se regasesc pe tot globul nostru dar frecvența cea mai mare o au în pădurile umede unde ajută la descompunerea resturilor vegetale.

De asemenea, acestea mai sunt întâlnite și în locuri precum pășunile sau orice habitat semi-arid, poate chiar și un habitat precum deșertul.

Puteți întâlni miriapode și la mare, un procent foarte mic dintre aceste specii se găsește și pe litoral.

Daunator:

miriapode5

Miriapodele nu sunt considerate periculoase pentru om, unele specii secretă totuși substanțe toxicece pot irita pielea. De asemenea, unele miriapode mai mari pot mușca omul.

Miriapodele sunt impartite in  patru clase: Chilopoda, Diplopoda, Pauropoda si Symphyla. Aceste clase au si caracteristici diferite, cum de exemplu chilopoda sunt foarte rapide, pradatori, cele din clasa diplopoda sunt mai lente si se hranesc doar cu vegetatie in descopunere.  Cele din clasa Pauropoda sunt extrem de mici, au intre 0.5 si 2 mm lungime.

Prevenire:

Miriapodele daca ajung in casa nu reusesc sa supravietuiasca mult, asadar daca ati vazut cateva, cel mai probabil le-ati vazut moarte. Asadar prevenirea in interior nu isi are rostul.

Trebuie sa aveti grija, pe langa casa, curte, sa identificati toate zonele umede sau care ar putea tine umezeala, sub lemne, zone cu frunza multa sau vegetatie taiata, etc. De asemenea, ca pentru orice alta insecta, izolarea buna a casei, acoperirea crapaturilor, etc opreste accesul daunatorilor nedoriti.

Unele persoane s-au plans ca vin astfel de insecte prin baie, bineinteles, mediul umed este prielnic pentru ei, asadar, o dezinsectie la nivelul intregului bloc ar fi o solutie.

Combatere:

Pentru combaterea miriapodelor va recomandam urmatoarele produse chimice:

Solfac EW 50, K-Othrine WG 250, Ficam WP80

Daca doresti sa afli mai multe despre combaterea miriapodelor poti accesa acest link Cum scapi de miriapode

Leave a Reply