Gândacii de bucătărie

Găndacii de bucătărie sau librăcile

Gândacii de bucătărie sunt nişte insecte primitive , care mai sunt cunoscute şi sub numele de „libărci”. Ei au o constituţie primitivă a corpului, ce s-a schimbat foarte puţin în ultimele 350 de milioane de ani. Corpul lor este aplatizat dorsoventral, ceea ce le permite accesul în fisuri, crăpaturi şi găuri înguste. Ei posedă trei perechi de picioare bine dezvoltate, cu ajutorul cărora se pot deplasa foarte rapid. Gândacii de bucătărie sunt de altfel printre cele mai agile insecte. Aripile lor s-au redus parţial şi cele mai multe specii şi-au pierdut capacitatea de a zbura. Ei au două antene lungi, compuse din mai multe segmente. Pe partea posterioară se află două apendice specifice, numite „cerci”. Masculii mai au încă două apendice între cerci, aşa numitele „styli” . Gândacii suferă o metamorfoză hemimetabolă, ceea ce înseamnă că indivizii în toate stadiile de larvă se aseamănă gândacului matur. Nu există stadiu de pupă, unde să se realizeze metamorfoza corpului. În toată lumea se cunosc aproximativ 3500 specii de gândaci de bucătărie, iar cele mai multe specii se găsesc în zonele tropicale si subtropicale. Majoritatea gândacilor trăiesc în natură şi sunt complet independenţi de aşezările omeneşti. Numai 1% din specii sunt dăunătoare omului. Cei mai răspândiţi în Europa de Est şi centrală sunt gândacul roşu de bucătărie (Blattella germanica), şi gândacul negru de bucătărie, numit şi gândacul de bucătărie oriental (Blatta orientalis). Alţi dăunători mai rar întâlniţi în zonele noastre sunt şi gândacul de bucătărie american (Periplaneta americana) şi gândacul de mobilă (Supella longipalpa).

Mai departe alege una din speciile de mai jos sau afla aici cum scapi de gandacii de bucatarie sau cauta insecticide gandaci bucatarie

Gândacul roşu de bucătărie Blattella germanica

Gândacul negru de bucătărie sau gândacul de bucătărie oriental

22 Responses to “Gândacii de bucătărie”

 1. GINA says:

  Cum se starpesc acesti gandaci(libarci)?
  Sunt foarte neplacuti, neigienici, etc.
  Multumesc anticipat.

 2. ionela says:

  am niste gandaci mici si foarte rapizi de culoare maro in bucatarie si in camera cum pot scapa de ei sunt foarte neplacuti simi dau fiori…multumesc

 3. alina says:

  cumpara K 300 este un sprei de culoare galben se gaseste peste tot Cora,Carefour, nu este scump 10 roni .se numeste K 300 special pestru gandaci de bucatarie este .

 4. florin says:

  de acesti gandaci poti scapa decat daca dai cu dezinfectant in toata casa iar in urmatoarea ora sa nu stai in casa.Si dupa ce a iesit mirosul dai ori cu aspiratorul ori cu matura prin casa pe peste tot dar mai favotabil e cu aspiratorul deoarece oale nu mor asa repede iar cu matura se raspandesc in toata casa iar dupa ce ai dar cu aspiratorul in toata casa arunci in tomberon sacul de la aspirator nu in cosul de gunoi din casa.In tomberonul de afara.

 5. Lucian says:

  Este neaparat necesar ca la doua saptamani dupa dezinfectie sa repeti procedura; marea majoritate a libarcilor au un deosebit sistem de adaptare, cand sunt amenintate elibereaza oua, imune la otrava, care eclozeaza in doua saptamani.Dezinfectia trebuie facuta pana si in tastatura de la calculator sau in interiorul echipamentelor electrice

 6. delia says:

  cand gasesc in bucatarie asa ceva atunci…o iau razna:D imi vine sa urlu sa distrug cand vad ca eu ii omor si ei se imultesc DIN NOU,DIN NOU SI DIN NOU.NU-MI PLAC INSECTELE!!!sunt sigura ca si alti oameni au problema asta si ei au rezolvat-o…am doar o sigura intrebare:cum scap de ei(gandaci de bucatarie)?

 7. Gandacul says:

  Am avut si eu o problema cu gandacii de bucatarie uni mari si negri am scapat de iei cu o substanta numita Sanitox foarte buna si eficienta dar miroase de mori cam 2 ore dupa e o.k
  bafta la toatalumea :))

 8. George says:

  eu v-as recomanda max force -ul IC gel pentru gandacii de bucatarie. e un gel insecticid cu atractant si da rezultate 4 luni de zile de cand se aplica. majoritatea insecticidelor isi pierd rezultatul dupa maxim 1 saptamana.

 9. costas_GMC says:

  Salutare. M-am trezit pe spatarul patului in dormitor cu un gandac mare de 4 – 5cm, rosiatic si foarte rapid. Am incercat sa-l prind sin-am reusit de rapid ce a fost. Am folosit 2 tuburi de killtox numai in dormitor si acum astept sa vad rezultatele, daca a disparut ca la aspirator nu l-am gasit, nici prin crapaturi. Alte solutii? Aveti idee ce fel de gandac ar fi ca sunt 10 000 specii. Acelasi model l-am intalnit si la bucatarie dar mai mic ca dimensiuni…

 10. costelus says:

  salut costas_GMC gandaci de genu asta ii gasesti in subsolu blocului cred ca era un pui:Dcand dormi iti propun sa acoperi gura ar fi aiurea sa te trezesti cu unu de asta in gura sau sa il ingiti:D

 11. virusx says:

  incercati cu regent as am scapat eu de ei dai la saptamana cu el numai pe langa pereti nare miros deloc si inca ceva sal faceti mult mai concentrat decat este pe sticluta trecut

 12. Tiberius says:

  Dupa ce am incercat diferite insecticide fara niciun succes am gasit un insecticid deosebit de eficient care se numeste REGESC cu care am scapat de gandaci. Aproape ca nu mi-a venit sa cred. Pentru detalii poate fi cautat pe Google.

 13. cristna says:

  imi place

 14. anonim says:

  Eu ii urasc m-am trezit cu 5 pui pe pat eu ma misc noaptea si cred ca i-am omorat dar otrava nu functioneza .ce sa fac???

 15. nicu dancila says:

  Fendona 10ml. si Regal insecticid 5 ml. amestecate cu 750ml. apa, se gasesc la magazinele de profil daunatori. apa puse intr-un pulverizator (refolosit) si dat peste tot saptamanal, dar insectele sa nu aiba locuri de scapare, vecini, etc. Pretul este de cca. 12 lei per total.

  Fuck bugs

 16. nicu dancila says:

  Fendona 10ml. si Regal insecticid 5 ml. amestecate cu 750ml. apa, se gasesc la magazinele cu profil daunatori. apa puse intr-un pulverizator (refolosit) si dat peste tot (aragaz, aparatura, carti, dulapuri, etc.) saptamanal, dar insectele sa nu aiba locuri de scapare, vecini, etc. Pretul este de cca. 12 lei per total.

  Fuck bugs

 17. Andrei says:

  Eu va spun din experienta (am gandacii astia de 2 luni in casa)odata la 2-3 ore dupa ce ati iesit din camera dumneavoastra gandacii ies din crapatura si incep sa caute mancare …. Dak puneti o bucata de (carne,salam.etc. ) pe jos si ouneti otrava pe ele (nu lasati copii ) pot sa inchita doamne fereste… ei mananca Ouale lor (nu mor) usor pentru ca au o scoarta mica (copii gandacilor) sunt lafel dar nu mananca (va recomand un Dezinfectant

 18. rudie says:

  este foarte gangster

 19. cornelus says:

  Ce pot sa spun?stiu ca exista niste capcane…pe care sa le construiesti chiar tu in casa..cine are timp bineinteles..in rest Fendona si regal am citit pe net ca este chiar ok..cum au spus si colegii de mai sus..

 20. andra says:

  eu cred ca cel mai eficient e sa-i calci pe cap; eu ma duc in fiecare seara in bucatarie la vanatoare si ii extermin: cu sprayu de Raid intr-o mana si cu papucu in alta; am dat cu k-othrine si niciun efect! o sa incerc cu regent!

 21. Otilia says:

  Buna am gandaci de bucatarie nu stiu ce sa fac ?? Peste tot am gandaci ka baie sufragerie camera de copii etc . Si eu ma soeri de ei ce sa fac ??

Leave a Reply