Gandacul roscat al fainii

Gândacul roşcat al făinii ( Tribolium castaneum )

Conținut: Aspect || Biologie || Răspândire || Dăunător || Prevenire || Combatere

Aspect: 2, 5 – 4 mm lungime; culoare roşu deschis spre maro; gândacii au forma corpului îngustă şi alungită; aripile (elitrele) prezintă nişte dungi longitudinale şi linii fine punctate; ele acoperă partea posterioară a corpului în totalitate; antenele, împărţite în mai multe segmente, se termină în formă de măciuca compusă din trei părţi şi care este foarte clar delimitată; larvele ajung la o lungime a corpului de până la 8 mm şi sunt colorate galben sau galben — maroniu, având capsula capului de culoare închisă; suprafaţa corpului larvelor este acoperită cu peri mici şi galbeni; gândacii au trei perechi de picioare pentru deplasare precum şi două picioare ajutătoare dispuse pe al nouălea segment, pe partea posterioară a corpului.

Biologie: femelele depun zilnic mai multe ouă în substratul de clocire. În total o femelă poate depune până la 1000 de ouă. Acestea sunt acoperite de o secreţie lipicioasă şi pot fi detectate foarte greu în stratul de clocire. Transformarea în pupă are loc tot în stratul de clocire. Pupa are 3-4 mm lungime şi culoarea gălbuie până la maronie. In condiţii optime de clocire (32-37″ C şi 70 % umiditate relativă a aerului} evoluţia de la stadiul de ou la cel de gândac durează între 27-35 de zile. Specia poate ajunge rapid la o populaţie numeroasă în condiţii favorabile de mediu şi este din această cauză un dăunător de temut pentru întreprinderile din industria alimentară.

Răspândire: specia provine din India şt Asia de Sud-est. Astăzi însă ea este răspândită în toată lumea în special în zonele tropicale şi subtropicale. In Europa ea a fost adusă odată cu importurile de alimente. Poate fi întâlnită în făină, orez, produse cerealiere, paste făinoase şi produse de patiserie, seminţe, dintre care şi seminţe de floarea soarelui, mazăre, fasole, stafide, smochine, mirodenii, cacao şi plante uscate (ierbar).

Dăunător: Tipic dăunător de provizii. Atât gândacii cât şi larvele produc pagube prin consumarea alimentelor. Seminţele de cereale trebuie să fie mai întâi afectate şi găurite de un alt dăunător, de exemplu de gărgăriţa grâului, altfel larvele gândacului roşcat al făinii nu reuşesc să le folosească drept hrană. De aceea specia apare de cele mai multe ori în paralel cu alţi dăunători. Larvele se hrănesc în interiorul boabelor. Pe lângă pierderile datorate modului de hrănire al gândacilor, alimentele sunt contaminate prin excre­mente şi produse ale năpârlirii. De asemenea gândacii secretă chinone (substanţe aromatice), de aceea, in cazul unei invazii grave, alimentele degajă un miros puternic. Făina capătă o culoare roz din cauza chinonelor şi nu mai poate fi coaptă. În urma unor descoperiri recente, chinonele s-au dovedit a fi cancerigene. Descopera ultimele insecticide gandacul roscat.

Prevenire: Controlarea în mod regulat a depozitelor, cămărilor şi dulapurilor de provizii, în vederea detectării invaziei. Păstrarea alimentelor la rece, în vase bine închise şi în locuri uscate. Capcanele cu feromoni pot fi instalate preventiv, pentru a se observa dacă există semnele unei invazii.

Combatere: Alimentele contaminate trebuie aruncate. Cele aparent necontaminate pot fi congelate la -18° C timp de o săptămână sau încălzite o jumătate de oră la cuptor la 60° C.

Aceste măsuri elimină toate stadiile de evoluţie ale speciei. Cămările şi dulapurile de alimente să fie curăţate temeinic, iar crăpăturile şi spaţiile înguste să fie încălzite cu feonul cu aer cald. Locurile greu accesibile pot fi acoperite cu borax sau pământ de diatomee. Este posibilă şi combaterea directă a invaziei, prin folosirea insecticidelor de contact. Dar trebuie evitată cu orice preţ contaminarea alimentelor cu acestea.

Specii asemănătoare: gândăcelul făinii (Tribolium confusum) şi specia mai mare Tribolium destr

One Response to “Gandacul roscat al fainii”

  1. Bogdan says:

    Tot vad “gărgărițele” astea zburand prin casa si in ultima vreme au aparut tot mai multe…
    Citind articolul, cred ca trebuie sa scot totul din bucatarie…

Leave a Reply