Molia cenusie a fainii

Molia cenuşie a făinii ( Ephestia kuehniella )

Conținut: Aspect || Biologie || Răspândire || Dăunător || Prevenire || Combatere

Aspect: 10 -14 mm lungime; anvergura aripilor este de 22-28 mm; aripa din perechea anterioară are o culoare albastră până la gri argintiu şi prezintă 2 linii în zig-zag şi o serie de puncte închise la culoare aflate pe margine; aripa din perechea posterioară este unicoloră şi anume gri deschis; larvele (omizi) au 10 -20 mm lungime; au o culoare roşie, verzuie sau gălbuie, având capsula capului, platoşa gâtului şi platoşa secundară maronii.

Biologie: femela depune până la 200 de ouă în substratul de clocire. La o temperatură de 20 0 C larvele eclozează după aproximativ 6 zile. Ele fac o ţesătură tubulară în care stau un timp, şi năpârlesc de şase ori în perioada de creştere, înainte să părăsească rezervele de hrană şi să se ascundă, în vederea transformării în pupă. Din pupe, ce constau într-un cocon făcut dintr-o ţesătură deasă şi care ajunge la 10 mm lungime, eclozează după 2-3 săptămâni fluturii adulţi. În Europa de est şi centrală apar de obicei 2-3 generaţii pe an, dar în condiţii optime se poate ajunge şi la 4 generaţii.

Răspândire: Sunt probabil originare din America centrală. Au fost răspândite în toată lumea prin comerţul cu cereale. Pot fi găsite pe boabe de cereale, produse făinoase, paste, produse de patiserie, nuci, migdale, seminţe, păstăi ale leguminoaselor, ciocolată, cacao, marţipan şi fructe uscate.

Dăunător: Tipic dăunător de provizii şi pentru igienă. La apariţia invaziei, omizile înfăşurate în pânză se află la vedere în dulapurile şi cămările de provizii. Din cauza substanţelor pe care le eliberează omizile şi a excrementelor lor creşte umiditatea mediului, ceea ce poate duce la apariţia coloniilor ciupercilor de mucegai. Dacă moliile se găsesc în dulap sau cămară, se ajunge în scurt timp la o contaminare a alimentelor.

Prevenire: Cămările şi dulapurile de alimente să fie controlate în vederea observării urmelor unei invazii. Alimentele trebuie să fie păstrate la rece, în vase etanşe şi în locuri uscate. Se recomandă să se facă provizii numai pe termen scurt, alimentele să fie păstrate până în termenul de expirare. Vezi mai multe insecticide molia cenusie.

Combatere: Alimentele contaminate trebuie imediat aruncate. Dulapurile şi cămările ar trebui curăţate cu apă cu oţet. Crăpăturile şi cotloanele ascunse, care pot servi drept ascunzişuri, să fie uscate cu un feon cu aer cald. Căldura omoară eventualele ouă şi omizi. Dacă nu sunt eliminate toate stadiile de evoluţie (de exemplu pupele), este posibilă o nouă invazie. Alimentele aparent necontaminate trebuie congelate la -18° C timp de o săptămână sau ţinute o jumătate de oră la cuptor ia 60° C. Prin instalarea capcanelor cu feromoni, ce pot fi găsite în magazine de specialitate, sunt atraşi masculi, care rămân apoi imobilizaţi în acestea. Cazurile singulare de fluturi pot fi îndepărtate, prin folosirea pliciului de muşte. în locurile greu accesibile, cum ar fi cele din bucătărie, se poate aplica un strat subţire de pământ de diatomee sau de borax, pentru a elimina omizile. In cazul unei invazii grave trebuie aduse viespi parazite ca Habrobracon hebetor sau Trichogramma evanescens. Habrobracon hebetor este un parazit de larve, adică îşi depun ouăle în omizile moliilor. In interiorul corpului omizilor se dezvoltă larva de viespe. Spre deosebire de Habrobracon hebetor, Trichogramma evanescens este un parazit de ouă, adică îşi depune ouăle în ouăle fluturilor mici.

Leave a Reply