Paduchele de praf

Păduchele de praf ( Psocoptera )

Conținut: Aspect || Biologie || Răspândire || Dăunător || Prevenire || Combatere

Aspect: 1-2 mm lungime; culoare bej până la maro; corpul este oval şi are forma unui săculeţ; au trei perechi de picioare lungi; capul relativ mare are antene lungi, subţiri şi compuse din mai multe segmente; în funcţie de specie, păduchii pot avea aripi sau nu; stadiile larvare sunt foarte asemănătoare stadiului de adult.

Biologie: pe parcursul vieţii o femelă poate depune între 50 şi 100 de ouă- Speciile, care se înmulţesc pe cale asexuată, pot depune până la 400 de ouă. Depunerea ouălor are loc pe tot parcursul anului, astfel încât pot apărea 6-8 generaţii pe an. La temperaturi de peste 14° C şi o umiditate relativa a aerului între 70 şi 90 %, evoluţia ouălor şi a larvelor durează aproximativ 30-40 de zile. Păduchii de praf au un ciclu de evoluţie hemimetabolă, adică larvele se aseamănă foarte mult cu animalele adulte. Păduchii au o speranţă de viaţă de până la 100 de zile. Dacă umiditatea relativă a aerului scade sub 65% păduchii încep sa moară. La temperaturi sub 14° C ouăle nu se mai pot dezvolta, iar la temperatura de 0° C păduchii mor în câteva ore.

Răspândire: Există circa 2700 de specii de păduchi de praf în toată lumea, dintre care aproximativ 100 sunt răspândite în Europa centrală şi de est. Păduchii pot fi găsiţi în diferite tipuri de provizii, precum făină, griş, mămăligă, fulgi de ovăz, pâine prăjită de secară, lapte praf, ceaiuri, tapeturi şi covoare, în cărţi vechi, în coli de hârtie veche, fotografii vechi, material de tapiţerii? şi în colecţii de botanică sau zoologie. De multe ori păduchii apar în cazuri izolate, în camere. Abia la răspândirea în masă devin dăunători.

Dăunător: tipic dăunător de provizii, materiale şi pentru igienă. Păduchii se hrănesc în principal cu o ciupercă a mucegaiului, ce creşte pe pereţi, tapeturi sau alimente care prezintă urme de igrasie. În general pagubele directe sunt nesemnificative, dar din cauza apariţiei ciupercilor pot apărea probleme de sănătate. La desprinderea stratului de ciupercă de pe pereţi sau tapeturi, păduchii lasă în urmă un puf fin. Se presupune că păduchii de praf contribuie la apariţia alergenilor. In cazul unei răspândiri în masă ei pot provoca daune considerabile materialelor, cum ar fi cărţile vechi, fotografiile, sau alimentelor.

Prevenire: încăperile trebuie aerisite şi încălzite bine, pentru a scădea umiditatea aerului şi a nu oferi păduchilor condiţii favorabile de habitat. Se recomandă în acest sens deschiderea tuturor ferestrelor timp de 5 minute, de două sau trei ori pe zi. In timpul iernii ferestrele nu trebuie ţinute deschise mai multă vreme. Crăpăturile şi spaţiile înguste din podea trebuie acoperite , pentru a elimina toate ascunzişurile şi variantele de retragere ale păduchilor. Alimentele să fie ţinute în recipiente bine închise. Uşile la încăperile neîncălzite să fie ţinute închise, altfel se poate întâmpla ca umiditatea aerului din camerele încălzite să se condenseze pe pereţii camerelor neîncălzite. La clădirile noi, pereţii trebuie lăsaţi să se usuce bine înainte de tencuire. La gătit trebuie să avută grijă ca aburul sa nu provoace o creştere prea mare a umidităţii aerului din bucătărie. Cum scap de paduchele de praf.

Combatere: în cazul apariţiei în masă a păduchilor se recomandă utilizarea insecticidelor pe bază de piretru. Trebuie evitată cu orice preţ contaminarea alimentelor cu acestea.

Leave a Reply