Acarianul Tyrophagus putrescentiae

Acarianul Tyrophagus putrescentiae

Conținut: Aspect || Biologie || Răspândire || Dăunător || Prevenire || Combatere

Aspect: femela are 0,32-0,35 mm lungime; masculii au 0,28 – 0,35 mm lungime; corpul, maxilele gurii şi extremităţile par a fi lipsite de culoare sau sunt, în cazuri rare, uşor maronii; partea posterioară a cor­pului este acoperită de peri lungi şi deşi.

Biologie: Femela depune circa 60 de ouă pe zi într-un strat deja mucegăit. In total, o femelă depune aproximativ 500 de ouă. Depunerea ouălor are loc la temperaturi între 8 şi 35° C şi la o umiditate relativă a aerului de cel puţin 65 %. În condiţii optime, evoluţia poate dura între 10 şi 13 zile.

Răspândire: Această specie de acarieni este răspândită în toată lumea. În Europa centrală şi de est ea nu apare decât în casele locuite, niciodată în libertate, în natură. Poate fi găsită în mori, silozuri de grâne, locuri de depozitare a alimentelor, crescătorii de ciuperci sau insecte şi în coteţele găinilor. Aici specia atacă seminţe de in, ouă uscate, arahide, brânză, şunca, scrumbii, cârnaţi, caise uscate, ciuperci uscate, orez, tărâţe de grâu, seminţe de plante, fulgi de banană şi pe lângă acestea, în laboratoare, ele se hrănesc cu ciuperci parazite, ce sunt special crescute acolo, în diferite medii de hrană (agar-agar).

Dăunător: Tipic dăunător de provizii şi pentru igiena. Pe lângă pagubele datorate modului de hrănire, se adaugă şi faptul că acarienii pot transmite spori ai ciupercilor de mucegai. Alimentele infestate sunt contaminate prin excremente şi produse ale năpârlirii şi capătă un gust neplăcut. Particulele de excremente şi cele rezultate în urma năpârlirii pot provoca alergii la praf oamenilor sensibili. Cum scap de acarieni.

Prevenire: Alimentele şi bunurile depozitate să fie păstrate în locuri uscate, deoarece acarienii nu se pot înmulţi eficient în aceste condiţii.

Combatere: Alimentele şi proviziile infestate trebuie imediat aruncate. Pe suprafeţele cămărilor şi dulapu­rilor de provizii se poate pulveriza insecticid (acaricid), evitând totodată contaminarea alimentelor cu acestea. După aplicarea acaricidelor, cămările şi dulapurile trebuie curăţate temeinic. Alimentele care aparent nu au fost contaminate pot fi congelate la -18° C timp de o săptămână, pentru a elimina toate stadiile de evoluţie ale acarianului. Vasele , în care s-au aflat alimentele contaminate, trebuie dezinfectate bine. in silozuri şi depozite cu suprafeţe mari se pot utiliza acaricide sub formă gazoasă, ca de exemplu azot, dioxid de carbon sau hidrogen fosforat. Combaterea pe cale biologică se poate face cu ajutorul acarianului Cheyletus eruditus şi s-a dovedit a fi eficientă. Aceşti acarieni localizează ouăle acarienilor Tyrophagus putrescentiae, pe care apoi le atacă.

Leave a Reply