Carii de lemn

Carii de lemn ( Anobiidae )

Conținut: Aspect || Biologie || Răspândire || Dăunător || Prevenire || Combatere

În Europa centrală şi de Est apar circa 76 de specii din această familie, care sunt dăunători tipici ai lemnului.

Aspect: în funcţie de specie au 1, 5 – 6 mm lungime; ca şi trăsătura caracteristică tuturor speciilor, este faptul că pot să-şi ascundă capul sub platoşa gâtului, aşa că par, la prima vedere, ca şi cum ar avea platoşa trasă peste cap, sub forma unei glugi; corpul este cilindric şi aripile (elitrele) acoperă întreaga parte posterioară a corpului; antenele sunt lungi, împărţite în mai multe segmente şi nu prezintă la capăt forma obişnuită de măciucă; larvele, care sunt supranumite ” viermii lemnului”, sunt îngustate în zona abdominală şi au trei perechi de picioare în zona toracică; au un cap bine diferenţiat, de culoare închisă, în care se inserează aparatul bucal pentru masticat şi rupt cu mandibule puternice.

Biologie: Pentru a-şi găsi perechea în vederea reproducerii, carii adulţi bat cu partea anterioară a corpului în pereţii de lemn ai coridoarelor roase. Aceste zgomote pot fi auzite foarte clar chiar şi de oameni. După ce se reproduc, femelele îşi depun ouăle în găurile şi crăpăturile din lemnul construcţiilor. Larvele care ies din ouă după 3-4 săptămâni, încep să sape în lemn, pentru a se hrăni. Durata evoluţiei larvare depinde mult de condiţiile de mediu şi ţine 1-8 ani. Larvele au nevoie de cel puţin 10 % umiditate a lemnului pentru a supravieţui, dar nivelul oprim al umidităţii este totuşi de 50 %. Ultimul stadiu larvar se transformă în pupă şi apoi are loc metamorfoza în gândac adult. Femelele adulte părăsesc coridoarele săpate, găurind pereţii de lemn şi luându-şi zborul prin respectivele deschizături, a căror mărime şi formă depind de specie şi oscilează ca valori între 1, 5 – 5 mm.

Răspândire: Carii de lemn sunt în toată lumea răspândiţi. Pot fi găsiţi în lemnul de construcţii (de foioase sau conifere) folosit în apartamente şi case, unde rămân activi tot anul.

Dăunător: Din cauză că larvele rod şi sapă pentru a se hrăni, ele pot distruge în întregime obiecte valoroase din lemn (sculpturi, mobilă). Grinzile de susţinere pot fi afectate în aşa măsură, încât să fie în pericol de prăbuşire.

Prevenire: Lemnul nou pentru construcţii să fie folosit numai după tratarea sa în prealabil cu insecticide corespunzătoare, cum este stabilit de normele legale naţionale.

Combatere: Mai multe despre cum scap de cariile de lemn click aici. O combatere directă cu insecticide a larvelor ce sapă în lemn este extrem de dificilă, deoarece tunelurile lor sunt astupate de praf, secreţii şi excremente, astfel că insecticidele de multe ori nu pătrund suficient de adânc. De aceea este folosită o metodă prin care lemnul atacat este încălzit, temperatura ridicată omorând larvele. In acest sens lemnul trebuie încălzit pentru aproximativ jumătate de oră la 60° C. Pentru a împiedica apariţia unei noi invazii, lemnul trebuie în continuare tratat cu insecticide de contact. O altă metodă eficientă este folosirea insecticidelor sub formă gazoasă, cum este acidul cianhidric sau bromura de metil. Din cauză că apariţia cariilor de lemn în casă provoacă pagube masive, combaterea invaziei ar trebui întreprinsă de o firmă specializată de dezinsecţie.

Specii importante de carii de lemn: cariul de mobilă (Anobium punctatum) are 3-4 mm lungime şi trăieşte în lemn de foioase; cariul Anobium pertinax are 4 -5 mm lungime şi atacă lemnul de pin; cariul mare (Xestobium ruforillosum) are 5- 6 mm lungime şi atacă lemnul de stejar; cariul Ernobius abietis are 3- 4 mm lungime şi trăieşte în lemnul de molid; gândacul pâinii (Stegobium paniceum) are 1, 75 – 4 mm.

13 Responses to “Carii de lemn”

 1. Luisa says:

  Acum 4 ani am schimbat usile in apartament si cred ca una din ele a venit cu o carie. De cad am luat-o tot roade. Problema este ca de o saptamana parca i-au crescut falcile pentru ca roade foarte zgomotos si ma trezeste din somn. Am dat usa cu petrol, dar nu stiu ce sa fac sa nu distrug usa pentru ca a fost foarte scumpa, din stejar. Ce sa fac, sunt disperata… si foarte obosita… :(. Daca uncalzesc usa cu feonul, nu se cojeste? ce altceva as putea face?

 2. lili says:

  ma intereseaza cum pot scapa de cariile din grinzile delemn ale casei.
  Se aude din interiorul grinzii.

 3. anca says:

  o casa cu structura din lemn, initial ignifugata si tratata anticarii, apio placata cu osb rigips si polistiren, poate “capata” astfel de daunatori? precizez ca ne incalzim cu lemne si au fost si lemne cu carii in cas si pe langa casa. cum ne putem ferii?

 4. PANSELUTA says:

  Anca, am exact aceeasi problema.
  Casa e plina de carii si inca nici nu am montat peretii de rigips.
  Cred ca o sa vand casa

 5. cocos ionut lucian says:

  Doamna Luisa nu aveti multe alternative una ar fi un tratament intr-un cuptor cu microunde indeajuns de mare sa incapa usa d-voastra , un tratament pe care il aplic de foarte multi ani cu rezultate optime dar nu in Ro deci nu va pot indruma unde anume, doi puteti da jos usa si sa o inchideti ermetic impreuna cu un puternic oxidant reducand nivelul oxigenului si eventual o imbibare cu un produs pe baza de permetrina , acesta din urma tratament trebuie efectuat pe perioada mai -august cand temperatura permite eclozarea oualelor iar durata min a tratamentului este de 21 de zile.
  Pt. doamna Lili
  nu exista decat un singur remediu un tratament integral al grinzilor de lemn prin aducerea lor la o temperatura letala pt. toate formele de viata prezente in grinzile d-voastra.Este un procedeu din pacate care se poate realiza doar de catre un specialist.

 6. Remus says:

  Incercati sa îmbibati lemnul cu motorina de 2 sau 3 ori la interval de 1 săptămâna si efectele sant 100%

 7. Constantin says:

  Am vrea sa cumparam o casa cu structura de lemn. Peretii sint placati cu rigips pe interior si lambriu pe exterior. Cum putem verifica daca structura este sau nu afectata de carii. Multumim pentru ajutor!

 8. Octavian says:

  Daca lemnul a fost fiert mai exista riscul

 9. Huja says:

  In zona unde se aude ca roade mai mult , am tinut feonul dat la maxim timp de 20-25 minute pana s-a incins bine lemnul si cred ca l-am ars. Nu se mai aude. Este o metoda buna.

 10. Teodor says:

  Salut, am o chitara cu gat din lemn de trandafir, a capatat recent (1-2 zile) o carie undeva intre mijloc si baza gatului, inca nu o auzi cum roade in lemn si gaura are 5 mm adancime, am verificat si nu sunt tuneluri laterale etc… chitara a costat mult si vreau sa stiu ce pot sa fac ca sa nu stric chitara mai rau, in cazul in care conteaza, este lacuita toata.

 11. Remus Camil MARIN says:

  Pentru cariile de lemn: incercati sa luati legatura cu o firma de curatenie care are aparat de combatere al cariilor cu abur uscat sau o alta metoda eco.
  In felul acesta se omoara cariile si alte insecte la mobila de epoca.

  Un producator este POLTI – vedeti cui a vandut in localitatea Dvs., distribuitorul oficial un astfel de aparat.

 12. Lorelai Dora says:

  Am cumparat o casa si din pacate am observat dupa un an ca grinzile din pod sunt atacate de carii.ce pot sa fac?sau mai pot face ceva?pot trage la raspundere firma care a construit casa?

 13. Lucian says:

  Am auzit ca o metoda eficienta este sa fie lipit un ceas mecanic de mobila (nu de mana), pe suprafata afectata de carii, astfel incat sa transmita vibratiile de la ticait-ul ceasului in lemn. Le innebuneste pe carii si ies singure afara. Nu am testat metoda, dar merita incercat .

Leave a Reply