Viespea lemnului

Viespea lemnului

Conținut: Aspect || Biologie || Dăunător || Prevenire || Combatere

Viespile de lemn aparţin ordinului himenopterelor.

Aspect: Corpul viespei de lemn este în mod tipic compus din trei părţi şi constă în cap, zona toracică şi zona abdominală (partea posterioară a corpului); în zona toracică este inserată o pereche de aripi; la trecerea dintre torace şi abdomen corpul nu se îngustează, cum este obişnuit să se întâmple la speciile de viespe, ci toracele se continuă fără o delimitare efectivă pe abdomen; capul, toracele şi unele părţi ale abdomenului au culoarea neagră; antenele, picioarele şi celelalte părţi ale abdomenului sunt de culoare galbenă; la femele este inserat ia capătul părţii posterioare a corpului un ac, ce serveşte drept tub de depunere a ouălor, care mai este numit “ovipozitor” şi care le dă viespilor un aspect înfricoşător; viespile de lemn nu au totuşi un ac veninos, de aceea ele nu reprezintă un pericol pentru oameni.

Biologie: Femelele îşi depun ouăle din iunie până în septembrie, cu ajutorul acului lor lung, în scoarţa copacilor. Cu fiecare înţepătură, ce durează câteva minute, femela depune aproximativ 1-8 ouă în lemn. In total ea depune aproximativ 250 -350 de ouă. Evoluţia larvară durează între 2 şi 4 ani, dar se poate întinde pe o perioadă mai lungă în condiţii nefavorabile de mediu. Viaţa unei generaţii variază ca durată de la unul, doi ani până la patru ani. Larvele sapă în lemn un tunel în formă de arc, ce creşte continuu în dimensiuni şi care ajunge până la 20 cm lungime. Acesta este astupat cu praf, pe măsură ce larvele înaintează de-a lungul tunelului. Larvele trăiesc în simbioză cu ciuperci ce parazitează copacii (himenomicete), cu care se şi hrănesc. în ultimul stadiu larvar, larva se transformă în pupă într-un adăpost special, care se află la capătul tunelului săpat, aşezat de obicei în adâncime, sub scoarţa lemnului. Viespea proaspăt eclozată roade o gaură rotundă în perete, prin care iese afară.


cum scap de viespi

Dăunător: Viespile de lemn provoacă pagube atât copacilor verzi, ce suferă de boli, cât şi lemnului tăiat, care încă nu s-a uscat. Dacă este folosit un lemn atacat pentru construcţii, materialul de construcţie este compromis şi pot rezulta daune majore. Un atac direct asupra lemnului uscat şi depozitat folosit în construcţii nu are loc în general, aşa că viespile joacă un rol minor ca dăunători în casele oamenilor.

Prevenire: Sunt recomandate aceleaşi măsuri preventive ca şi în cazul scarabeilor şi al cariilor de lemn şi care au fost descrise in alte articole.

Combatere: Sunt recomandate aceleaşi măsuri de combatere ca şi în cazul scarabeilor şi ai cariilor de lemn şi care au fost descrise in alte articole.

Leave a Reply