Coropisnita

Coropişniţa ( Gryllotalpa gryllotalpa )

Conținut: Aspect || Biologie || Răspândire || Dăunător || Prevenire || Combatere

Aspect: 40-60 mm lungime; corpul este de culoare maro închis; constituţia corpului se aseamănă mai mult cu cea a unui rac decât cu cea a unei insecte, din cauza platoşei gâtului, care este lungă şi robustă; capul, privit de sus, are un aspect triunghiular; pe el sunt inserate două antene relativ scurte, filiforme, compuse din mai multe segmente; picioarele anterioare sunt astfel modificate, pentru a servi la săpături (ca nişte lopeţi); picioarele posterioare nu sunt ca cele de la alte specii de greieri, adică nu sunt special concepute pentru salturi; aripile anterioare sunt scurte şi coriacee; aripile posterioare sunt maronii şi parţial transparente; ele acoperă partea posterioară a corpului; cu ajutorul lor, coropişniţele pot parcurge în zbor distanţe scurte; pe partea posterioară a corpului se află doi cerci lungi; larvele se aseamănă imago-ului (insecta adultă), din cauză că trec printr-o evoluţie hemimetabolă.

Biologie: Această insectă s-a adaptat foarte bine, în cursul evoluţiei sale ca specie, la o viaţă subterană. Cu ajutorul picioarelor anterioare puternice, asemănătoare unor Iopeţi, Coropişniţa sapă numeroase coridoare, aflate imediat sub suprafaţa solului. Ea se hrăneşte cu material vegetal, rădăcini, insecte târâtoare mai mici şi viermi (râme). Numai în perioada de împerechere, coropişniţa iese la suprafaţă, unde îşi caută un partener, cu care să se reproducă. După reproducere, în mai/iunie femelele sapă în pământ un culoar, iar la capătul lui, la aproximativ 10-30 cm adâncime a solului, îl lărgesc sub forma unei concavităţi de dimensiunile unui pumn, iar pereţii acesteia îi consolidează cu o secreţie. In această gaură femela depune aproximativ 200-600 ouă gălbui, de circa 2-3 mm fiecare. După o perioadă de evoluţie embrionară de 2-3 săptămâni, eclozează larvele, care iniţial au culoarea albă, dar care devin în scurt timp maro. Acestea nu au încă aripi în acest stadiu de evoluţie. Femela mamă îngrijeşte în acest timp ouăle, iar mai târziu şi larvele. Acestea se hrănesc cu rădăcini subţiri şi cu particule de humus. După 1-2 năpârliri larvele părăsesc cuibul şi sapă singure noi coridoare subterane. în octombrie ele se îngroapă la 30-100 cm adâncime în pământ, unde hibernează. In general ele năpârlesc de mai multe ori, până devin adulte.

cum scap de molii

Răspândire: speciile din familia Gryllotalpidae (coropişniţe) sunt răspândite în aproape toată lumea. Coropişniţa europeană apare în Europa, Africa de nord şi vestul Asiei. În grădini ea atacă căpşunile, viţele de vie şi numeroase soiuri de legume.

Dăunător: Larvele se hrănesc cu rădăcini tinere şi moi, fapt care slăbeşte plantele şi care în cazuri extreme duce la moartea acestora. Din cauza coropişniţelor adulte care sapă imediat sub suprafaţa solului, pământul plantelor este perturbat în aşa măsură, încât acestea nu mai au suficient loc pentru a se susţine şi drept urmare se ofilesc şi mor.

Prevenire: să se atragă prădătorii naturali ai coropişniţelor, precum ciorile, bufniţele, mierlele, graurii, chiţcanii, cârtiţele şi pisicile.

Combatere: combaterea se poate realiza numai în serele, grădinile de plante sau de copaci care au scop comercial, deoarece specia de coropişniţe este pe cale de dispariţie şi de aceea este protejată de lege.


16 Responses to “Coropisnita”

 1. dana says:

  spunet-ti-mi cum sa prind vii coropisnitele mature ca am in gradina o multime de gagici de astea pana acum sapam dupa ele de mi-au iesit ochii si apoi am strans si cuiburile cu larve sau oua si le-am inecat dar am vazut ca femelele mature depun oua din nou …… ce ma fac? am o gradina de legume cum rar are cineva din satul meu dar am si coropisnite cu sacii care le distrug……tomatele au un metru si ceva dar tot cred ca pot sa le distruga ….. spuneti-mi dintr-un singur cuib de pui de coropisnite cate supravietuiesc si ajung la maturitate?ca la cel putin 120 de cuibuti gasite de mine si omorate daca ar trai toate mai bine imi fac iaz si nu mai pun nimic in gradina ca le pun degeaba ……

 2. Elena says:

  Doamne,Dumnezeule….,dar ce foloase putem avea de la ele prin gradini,ca sunt protejate de lege?
  Om ajunge ca nu mai avem voie sa omoram nici gandacii de Colorado …!!!!!!

  Pai,stiti ce? Mai bine initiem “crescatorii de coropisnitze” si muncim de dimineatza pana seara sa cultivam gradinile spre a avea ele conditii de trai !
  Poate…daca “producem”multe,se va inventa si vreun “meniu culinar”din ele….!!!!!!!!!(ca tot nu avem ce lucra si ce manca !!!).

 3. anonim says:

  Pune otrava si nu te mai chinui sa sapi dupa ele.Daca le prinzi vii atunci pune-le intr-un borcan si vinde-le la un magazin de articole de pescuit ca iti da cam 50bani-1 leu pe bucata;)

 4. Ciociulica Ion says:

  Praf de creta bine maruntit . Se apuca coropisnita de cap si se apasa usor.Cand deschide gura se presara putin praf de creta in gura .In scurt trimp va muri .

 5. teosim says:

  A zis cineva ca sant pe cale de disparitie ? Sper ca e o gluma buna ! ( sau nebuna ).Mai bine ne spunea acest site cum sa le eradicam ?

 6. scorpion says:

  pe cale de disparitie?protejate de lege?
  buna gluma,daca nu, ma autodenunt,sunt un ucigas in serie,sa vina DNA sa ma salte
  Cioculiuca,am o intrebare: inainte de a le servi praful de creta n-ar trebui sa le spalam pe dinti?

 7. bogdan says:

  buna ziua la toata lumea.am ajuns pe acest site deoarece caut coropisnite pentru pescuit.cine ma poate ajuta cu procurarea de astfel de lighioane ma poate contacta la 0729574575.preferabil ar fi prin apropierea bucurestiului.fac o cinste mare.

 8. Urechelnitzele dapamant sau Korpopisnitzale da gradina este cu adevarat folositoare pe langa casa omului . Ele aduce de foarte multe benedfici de exemplu lasa pamantu fara limbrici de sol si alte enu facx ambrioane care face elenuma rau la tera de asta nu vine extraterestri si pe la noi doar la amerecani . Punct . Atata am avut de zis .

 9. sarali selin says:

  coropisnitele sun bune pentru a prinde somon…

 10. selin says:

  as vrea ca sa am si eu coropisnite in gradina si apoi sa le iau si sa le pun la carlig pentru a prinde somon…………….

 11. koro says:

  Vreti coropisnite? Mergeti vara la marginea unui lan de grau noaptea si aprindeti un neon puternic cumva mai la inaltime, sa bata cat mai departe… in scurt timp o sa fiti invadati de coropisnite, care, pana nu demult, nu stiam ca pot zbura.

 12. alex says:

  sal.a incercat cineva cum spune koro?

 13. corinute says:

  urasc coropisnitele . BLEAHhhhhHHHH:::;;!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 14. corinuta says:

  BLeahhhhh!!!!!!!

 15. bogdan says:

  toamna sapi gropi si pui balegar. atrase de caldura balegarului in descompunere coropisnitele se aduna sa ierneze. primavara se scoate balegarul si i se da foc sau se folosesc la pescuit. unde mai pui ca si ingrasi solul. nu pune numai balegar de cal ca este cam acid.

 16. florentina says:

  Pune un radio mic in gradina si il lasi pornit toata ziua. O sa auda galagie si nu mai vin. Stiu asta de la un gradinar batran care are melte solarii.

Leave a Reply