Ciupercile de mucegai

Ciupercile de mucegai

Conținut: Biologie || Răspândire || Dăunător || Prevenire || Combatere

Ca ciuperci de mucegai este cunoscută o grupă întreagă heterogenă de ciuperci (fungi), care formează hife şi spori specifici. Ciupercile de mucegai pot creşte relativ repede si se hrănesc heterotrof.

Biologie: Ciupercile de mucegai sunt o parte natural încorporată în mediul nostru înconjurător. Miceliile acestor ciuperci cresc pe o varietate de substraturi diferite, ca organisme saprobionte sau parazite. Ciupercile tinere formează spori asexuali. Termenul de “mucegai” se referă de fapt numai la acest stadiu. In stadiile de evoluţie ulterioare poate apărea şi reproducerea pe cale sexuată. Sporii de ciuperci de mucegai pot fi găsiţi peste tot în mediul înconjurător, deci şi în spaţii interioare. Aerul conţine pe timpul verii o concentraţie de 3000 de spori ai ciupercilor de mucegai pe m2, iar pe timp de iarnă concentraţia este de 50 de spori pe m2. Densitatea stratului de spori este inofensivă pentru organisme şi nedăunătoare materialelor de construcţii. Sporii se adună pe diferite suprafeţe. Dacă ciupercile găsesc pe o anumită suprafaţă condiţii optime de mediu, precum umiditate, materiale organice hrănitoare, temperatură optimă şi valoare pH convenabilă, care fac din suprafaţa respectivă un strat adecvat, atunci ciupercile se stabilesc pe ea şi încep germinaţia. Ciupercile găsesc substanţe hrănitoare suficiente pe tapeturi, plăci de gips, lemn, clei (celuloză) şi materiale plastice, precum pe pereţii laminaţi, pe platelaj şi pe covoare. Prezenţa ciupercilor de mucegai este remarcată abia atunci când acestea şi-au format deja colonii mari şi au început să decoloreze suprafaţa stratului pe care s-au aşezat.

Răspândire: ciupercile de mucegai pot fi găsite mai. ales în locuinţele din construcţii vechi, pe suprafeţe umede (pereţi: mucegaiul de pe perete, podele etc). Dar şi locuinţele din clădiri noi pot fi afectate, când umiditatea materialelor de construcţie este încă suficient de ridicată ca să permită creşterea şi dezvoltarea ciupercilor de mucegai. De asemenea, numeroase specii de ciuperci de mucegai pot fi găsite pe alimente.

Cauze ale apariţiei ciupercilor de mucegai: Creşterea ciupercilor de mucegai este determinată, în primul rând, de trei factori de mediu: umiditate, resursele de hrană şi temperatura. Şi nivelul de oxigen şi valoarea pH-ului joacă un rol, chiar dacă secundar în creşterea ciupercilor. Umiditatea accentuată în interiorul camerelor provine fie din accesul direct al umidităţii de afară, de exemplu prin acoperişuri stricate, jgheaburile de pe casă, burlanuri, crăpături în ziduri, uscarea insuficientă după întreprinderea lucrărilor de cons­trucţie sau de reparaţie (resturi umede ale materialelor) şi pătrunderea apei din cauza spargerii conductelor, inundaţiilor puternice etc, fie, pe de altă parte, din cauza faptului că în încăperile respective nu are loc o circulaţie a aerului suficientă, care să diminueze umiditatea acumulată în acesta. Cauzele pentru cazul din urmă sunt încălzirea şi aerisirea neadecvată a camerelor, condensarea umidităţii (roua) din aer pe pereţii reci şi în zonele cu defect de construcţie, de exemplu din spaţiul intermediar al geamurilor termoizolatoare, care de asemenea duc la condensarea aburilor din aer de-a lungul respectivei zone cu defect.

Dăunător: tipic dăunător de materiale, provizii şi pentru igienă. Datorită miceliilor de ciupercă, ce sunt în continuă dezvoltare, suprafeţele atacate prezintă o decolorare progresivă şi ele devin ulterior vizibile sub forma unor pete închise la culoare (pete de mucegai). Aceste zone emană un miros stătut de mucegai. Odată cu creşterea ciupercilor, devin evidente deseori şi corpurile fructelor, ca un înveliş gros pe suprafaţa stratului, acestea accentuează mirosul de mucegai. Suprafaţa atacată de ciuperci de mucegai prezintă acum o culoare pală cu diverse nuanţe şi umbre gri, negre şi galben — cenuşii. Petele de culoare pală nu au contururi clar delimitate. Ciupercile de mucegai pot creşte pe ascuns în podele, între pereţi şi tavane false, de unde îşi pot răspândi în aer sporii. Ciupercile de mucegai pot provoca de asemenea reacţii alergice. Pe lângă acestea mai există specii de ciuperci de mucegai, care produc substanţe toxice.

Prevenire: Pentru a preveni o invazie a ciupercilor de mucegai, trebuie controlată în mod regulat umiditatea camerelor locuinţei. Prin intermediul higrometrelor (aparate ce măsoară umiditatea mediului) se pot face primele  constatări orientative despre umiditatea aerului. In sensul de valori maxime permise, trebuie avută grijă ca umiditatea în aerul din camere să fie de 65-70 %, iar de-a lungul suprafeţelor pereţilor să fie de 80 % şi nu trebuie să depăşească sub nici o formă aceste maxime. Uşile şi ferestrele de la încăperile cu multă umiditate, în care se formează mult abur (baie, spălătorie etc), trebuie ţinute închise, pentru a împiedica extinderea umidităţii şi în alte încăperi. După duş, apa de pe pereţi trebuie îndepărtată. Prosoapele ude trebuie puse la uscat pe calorifer sau în exteriorul casei. In bucătărie umiditatea poate fi diminuată rapid cu ajutorul instalării unei hote. Toate camerele trebuie aerisite temeinic, pentru a asigura o bună circulaţie a aerului. O circulaţie lentă a aerului poate favoriza apariţia ciupercilor de mucegai. În perioadele în care se dă drumul la încălzire, camerele trebuie aerisite zilnic, de câte două ori pe zi, timp de 5 -10 minute, atât prin deschiderea tuturor ferestrelor, cât şi prin deschiderea unei ferestre şi a unei uşi diametral opuse. Apa condensată, ce se formează în zona ferestrelor, trebuie ştearsă. Caloriferele nu trebuie blocate, pentru a nu împiedica încălzirea spaţiului. Tot în perioada de folosire intensă a caloriferelor trebuie evitată aerisirea casei pentru timp îndelungat.


cum scap de molii

Combatere: pentru o combatere eficientă trebuie mai întâi stabilit care sunt zonele afectate de ciupercile de mucegai. în continuare, spaţiile libere de după paravane, tavane şi pereţi trebuie aerisite şi lăsate libere, pentru a ajunge la ciupercile de mucegai. Dacă ciuperca apare în colţurile de sus ale camerei, atunci este în general vorba de o izolare termică deficitară a camerei, ce a fost cauzată de defectele de construcţie. În cazul în care ciupercile sunt localizate în zona podelei sau în spatele pieselor de mobilier, atunci cauza este umiditatea capilară (umiditatea care se ridică prin ziduri, din fundaţii). Prin aceasta, peretele se răceşte, determinând astfel apa condensată să se depună, fapt de care beneficiază ciupercile, care cresc. Abia după ce se constată cauzele invaziei de ciuperci pot fi luate măsurile adecvate de decontaminare. Măsuri de combatere a ciupercilor de mucegai, cum ar fi diminuarea umidităţii de-a lungul zidurilor, aplicarea fungicidelor etc, trebuie realizate numai de către profesionişti. În acest sens aceştia vor face mai întâi o expertiză de constatare a locului, pentru a stabili intensitatea, tipul şi cauzele invaziei de ciuperci de mucegai. Mai ales descoperirea cauzelor este importantă, deoarece o combatere a ciupercilor fără înlăturarea cauzelor invaziei nu este semnificativă. Pentru această expertiză pot fi luate mostre de ciuperci de pe zonele afectate, pentru a fi studiate într-un laborator microbiologic speciile de ciuperci prezente. Abia după stabilirea cauzelor se realizează un plan de decontaminare, care poate fi aplicat în mod diferit. Costurile de combatere depind de mărimea supra­feţelor atacate, de intensitatea invaziei (pete izolate sau straturi groase de ciuperci de mucegai), de adâncimea până la care au pătruns ciupercile (superficială sau şi în straturile inferioare), de speciile de ciupercă care apar (important pentru a aproxima riscurile alergice şi de infecţie), de tipul materialului contaminat şi felul de întrebuinţare a acestuia şi de modul în care este împărţit spaţiul.

Măsuri concrete de decontaminare: în principiu materialul care este atacat numai superficial şi în care ciuperca de mucegai nu a pătruns în adâncime, poate fi decontaminat cu cheltuieli relativ mici. De obicei este suficient să se cureţe şi să se spele aceste suprafeţe (lemnul trebuie curăţat numai superficial), pentru ca apoi să fie uscate şi dezinfectate cu alcool etilic în concentraţie de 70-80 % (mare grijă, deoarece există pericol de incendiu şi de explozie). Se mai menţionează încă o dată că folosirea fungicidelor trebuie să fie lăsată în seama specialiştilor, deoarece o întrebuinţare neavizată a acestora provoacă mai multe pagube decât beneficii. Materialele poroase ce au fost atacate, precum tapeturi, plăci de gips, material poros de construcţie pentru ziduri sau tavane false, sunt în schimb greu de curăţat, deoarece ciupercile se dezvoltă şi pătrund până în straturile adânci ale materialelor de acest fel. Materialele ce pot fi înlăturate, precum plăcile de gips şi paravanele, trebuie înlocuite. În cazul materialelor ce nu se pot înlocui, trebuie avută grijă ca măsurile de combatere să fi ajuns şi la ciupercile din straturile inferioare. Lemnul atacat trebuie de regulă schimbat, numai în cazuri izolate, când e vorba de un atac superficial, ciupercile pot fi înlăturate prin curăţarea lui. Piesele de mobilier cu suprafeţe compacte (scaune, dulapuri) trebuie curăţate şi spălate superficial, apoi uscate şi, cu alcool etilic în concentraţie de 70-80 %, dezinfectate. Piesele de mobilier grav afectate, care sunt tapisate (de exemplu canapeaua etc. ) trebuie înlăturate, deoarece în acest caz costurile de decontaminare sunt foarte ridicate şi decontaminarea în sine foarte dificilă. Acelaşi lucru este valabil şi pentru textilele folosite în casă, precum covoarele şi perdelele. Tapeturile şi garniturile de silicon contaminate trebuie şi ele la rândul lor îndepărtate. După decontaminare se recomandă ca zonele ce au fost afectate, precum şi cele din apropierea lor să fie curăţate temeinic. Aspira­toarele trebuie dotate cu un filtru special de absorbţie a prafului foarte fin (filtru HEPA). Reziduurile ce se desprind la acţiunea de decontaminare împotriva ciupercilor, pot fi depuse în pungi de plastic şi aruncate odată cu restul gunoiului.

3 Responses to “Ciupercile de mucegai”

  1. Irina says:

    Si unde putem face aceste analize de laborator, pt persoane fizice?

  2. Petrut says:

    Ce stiti despre vopselele lavabile – solutii antimicrobi aparute pe piata ? Aveti incredere ? cica au ioni de argint…te pot afecta?

  3. Bogdan says:

    Eu folosesc de foarte mult timp produsele de la Kober si am vazut reclama la tv cu un nou produs zertifikat – reduce mirosurile neplacute, distruge microbii, ioni de argint, etc. am intrat si pe site si acolo gasesti toate detaliile. Peste doua saptamani o sa-mi cumpar produsul ptr ca-mi renovez bucataria, am sa va spun mai multe atunci!

Leave a Reply