Mucegaiul cenusiu

Putregaiul (mucegaiul) cenuşiu ( Botrytis cinerea )

Conținut: Biologie || Răspândire || Dăunător || Prevenire || Combatere

Putregaiul cenuşiu este una din cele mai grave micoze ale plantelor, care poate determina o deteriorare masivă a culturilor de plante.

Biologie: Ciuperca iernează transformându-se în nişte formaţiuni mici, tari şi negre (sclerotii), care sunt fructificaţiile de rezistenţă ale ciupercii şi care în timpul iernii stau agăţate de resturi de plante moarte aflate pe sol. Prin intermediul vântului şi a altor factori de migrare, sporii ajung pe noi plante gazdă. Ciuperca pătrunde în plante prin zone unde ţesutul plantei este deja afectat, ceea ce înseamnă că ea este un dăunător secundar. Vremea caniculară sau caldă şi aerul încărcat de umiditate favorizeză infecţiile cu ciuperca Botrytis.

Răspândire: ciupercile Botrytis pot fi găsite în aproape toată lumea, odată cu plantele gazdă. Ea se aşează pe viţa de vie, căpşuni şi pe numeroase plante legumicole şi ornamentale.

Dăunător: părţile atacate ale plantelor capătă o culoare roşu — maronie dispusă sub forma unor pete iar în continuare prezintă un strat cenuşiu foarte fărâmicios, ce semnalează prezenţa ciupercii. Într-un final părţile respective ale plantelor mucegăiesc.

Prevenire: să se folosească sortimente de plante rezistente. Trebuie administrată hrană echilibrată, bogată în carbonat de potasiu, chiar înainte de înflorirea vegetaţiei. De asemenea stropirea timpurie a plantelor cu fiertură de coada-calului acţionează ca mijloc de întărire a acestora. După strângerea recoltei, solul să fie presărat cu calcar marin sau praf de piatră. Să se planteze usturoi ca şi cultură intermediară. Pământul să fie în mod regulat afânat, pentru a evita deteriorarea plantelor. Plantele să fie udate dimineaţa şi nu seara, pentru că în acest fel se evită uscarea atât a plantelor cât şi a solului. De asemenea să se aplice un strat protector de talaş şi paie. Castraveţii să fie aşezaţi pe araci cât mai sus.

Combatere: părţile afectate ale plantelor sunt focare de infecţie şi de aceea trebuie tăiate fără ezitare şi distruse. Acţiunea protectoare cu mijloace de combatere a ciupercilor (fungicide) poate fi necesară în cazul unei invazii puternice în cultura de plante, dar această metodă nu este recomandată proprietarilor privaţi de grădini.


cum scap de mucegaiul cenusiu

Leave a Reply