Putregaiul fructelor

Monilioza fractigenă – putregaiul fructelor ( Monilia )

Conținut: Biologie || Dăunător || Prevenire || Combatere

In cazul acestei micoze a plantelor se face diferenţa între monilioza ce provoacă putregaiul fructelor şi cea care se manifestă prin uscarea vârfurilor frunzelor.

Biologie: Ciuperca iernează în fructificaţiile sale de rezistenţă, asemănătoare unor mumii, pe crengi, inflorescenţe sau pe sol. Ea îşi răspândeşte sporii cu ajutorul vântului, al insectelor şi al ploii. Ciuperca poate pătrunde uşor în planta gazdă prin locurile unde ţesutul este deja bolnav.

Dăunător: pe fructele afectate de putregaiul Monilia apar în primul rând zone restrânse de mucegai, pentru ca apoi ciuperca să avanseze în straturi groase, de forma unor inele dispuse concentric. Fructele afectate cad din copac sau rămân agăţate de acesta ca nişte mumii uscate. Fructele infectate cu ciupercă putrezesc în momentul în care sunt depozitate.
Cealaltă formă de monilia afectează crengile şi frunzele în timpul înfloririi copacului, uscându-le. Florile şi frunzele fructelor se deshidratează şi rămân agăţate de crengi.

Prevenire: să se folosească sortimente de plante rezistente, care să fie de asemenea adecvate locului de plantare. Copacii fructiferi trebuie în mod regulat tunşi. Fructele infectate să fie îndepărtate şi distruse. In cazul în care coroana copacilor este îngreunată de aglomerarea fructelor, se recomandă culegerea acestora, pentru a mai slăbi din tensiune.

Combatere: în cazul moniliozei fructigene, fructele afectate de putregai să fie îndepărtate rapid şi distruse. Când sunt afectate de monilioza franzele şi crengile, trebuie ca toate crengile bolnave să fie tăiate până când se ajunge la lemnul sănătos, imediat după înflorirea copacului.

Forme importante ale moniliei: Monilia laxa, Monilia fructigena.


cum scap de putregaiul fructelor

Leave a Reply