Rugina determinata de ciuperci

Rugina determinată de ciuperci

Există multe specii de ciuperci ce determină rugina la plante. Cele mai cunoscute exemple sunt rugina perilor, rugina trandafirului, rugina fasolei precum şi rugina coacăzului.

Rugina perilor ( Gymnosporangium fuscum )

Biologie: ciuperca iernează pe vlăstari de ienupăr. în martie/ aprilie apar pe vlăstarii in creştere pete maronii, ce conţin sporii ciupercii. Sporii sunt răspândiţi cu ajutorul insectelor sau al vântului până ajung pe frunzele perilor.

Răspândire: în timpul verii ciuperca îşi schimbă planta gazdă de la peri la tufişuri formate din anumite specii de ienuperi (Juniperus sp. ). Specia de ienupăr Juniperus vulgaris nu reprezintă o gazdă intermediară.

Dăunători: după aproximativ două săptămâni de la contaminare apar pe partea superioară a frunzelor, pete de culoare verde deschis sau portocaliu, în al căror centru se formează pustule mici şi lipicioase de forma unor puncte. În iulie/ august apar pe partea inferioară a frunzelor nişte verucozităţi bulboase. În crestăturile ramificate din ţesutul zimţat al frunzei se eliberează sporii galbeni specifici perioadei de vară, care vor contamina din nou vlăstarii de ienupăr. Ciuperca distruge clorofila din plante şi poate afecta planta fiziologic, făcând-o vulnerabilă.

Prevenire: să se folosească sortimente de plante rezistente. Pagubele cauzate de rugina perilor nu sunt în general foarte importante.

Combatere: în cazul unei invazii grave, ienupării trebuie înlăturaţi.

Rugina fasolei

Dăunător: La începutul anului se formează în primul rând nişte pustule albe pe partea inferioară a frunzelor, iar pe partea superioară apar nişte pete galbene. Păstăile prezintă un număr mare de pete maronii. în cazul unei invazii grave de ciuperci frunzele plantei pot cădea prematur şi se poate ajunge chiar la ofilirea întregii plante.

Prevenire: să se folosească sortimente de plante rezistente. Seminţele de fasole să nu fie plantate prea aproape una de cealaltă. Frunzele de fasole căţărătoare să nu fie stropite cu apă.

cum scap de rugina determinata

Combatere: Zonele afectate să fie acoperite cu compost, deoarece sporii ciupercii mor din cauza umidităţii compostului.

Rugina trandafirului

Răspândire: ciuperca trăieşte în decursul întregului an pe tufe de trandafiri. Dacă nu sunt luate măsuri, invazia creşte de la an la an.

Dăunător: Partea superioară a frunzelor de trandafiri prezintă nişte pete roşietic-gălbui. Pe partea inferioară a frunzelor apar pustule de culoare galben — portocalie.

Prevenire: să se folosească sortimente de plante rezistente.

Combatere: frunzele şi vlăstarii afectaţi trebuie îndepărtaţi şi distruşi. în cazul în care invazia se dovedeşte a fi gravă, trebuie înlăturată întreaga tufă de trandafiri.


Leave a Reply