Sobolanul cenusiu

Şobolanul cenuşiu ( Rattus norvegicus )

Conținut: Aspect || Biologie || Răspândire || Dăunător || Prevenire || Combatere

Aspect: lungimea cumulată a capului şi a trunchiului este de 21-28 cm, lungimea cozii este de 17 – 25 cm; greutatea este de 250 – 550 g; partea superioară şi părţile laterale ale corpului simt de culoare maro — cenuşie şi abdomenul este gri — alb; coada este acoperită de solzi în formă de inele; urechile sunt mici şi rotunde în comparaţie cu cele ale şobolanului de casă (Rattus rattus); puii sunt, după naştere, încă orbi şi lipsiţi de blană.

Biologie: şobolanul cenuşiu este un animal foarte social, adaptabil şi inteligent. El este activ în principal la lăsatul serii şi noaptea, dar unii şobolani pot fi activi uneori şi pe timpul zilei. Şobolanul cenuşiu trăieşte în grupuri de 50 -250 de indivizi, care în general sunt formate dintr-un mascul şi mai multe femele, animale tinere şi pui. Cei ce aparţin unui anumit grup se recunosc după un miros specific grupului respectiv. Membrii aceluiaşi grup — familie manifestă un comportament teritorial puternic. Şobolanii cenuşii ce nu aparţin grupului, sunt fără excepţii alungaţi sau omorâţi (canibalismul este posibil). Experienţele individuale ale unor şobolani pot fi împărtăşite mai departe celorlalţi membri. Şobolanii cenuşii se înmulţesc pe tot parcursul anului. Perioada de gestaţie durează 24 de zile. Femela şobolan naşte de 2 -7 ori pe an câte 6 -10 pui, care sunt la naştere orbi şi fără blană. Femelele pot făta pe an chiar şi 1000 de pui. La creşterea puilor iau parte deseori mai multe femele. Puii sunt alăptaţi aproximativ trei săptămâni. Când ajung la vârsta de 6 -7 săptămâni ei sunt deja independenţi, iar la 3 luni ajung la maturitatea sexuală. Animalele tinere şi puii au un comportament foarte jucăuş. Şobolanii cenuşii sunt omnivori. Spectrul alimentelor consumate cuprinde seminţe, muguri, fructe, ouă de păsări, carne. stricată şi stârvuri de animale, mamifere mici etc. Ei evită totuşi alimentele necunoscute, comportament ce este cunoscut ca “misoneism”. Speranţa de viaţă a şobolanului cenuşiu este de maxim 4 ani, vârstă la care rareori ajung, dacă trăiesc în natură.

Răspândire: şobolanii cenuşii sunt originari din Asia de est. Ca specie sinantropă însă, ei sunt astăzi răspândiţi în toată lumea. Prin intermediul vapoarelor drept mijloace de transport, şobolanii s-au extins până în insulele cele mai izolate. Pot fi întâlniţi în sate şi oraşe, unde stau în pivniţe, depozite, grajduri, conducte de canalizare, locuri de depozitare a gunoaielor precum şi în alte clădiri, unde găsesc suficientă hrană şi ascunzători. In natură ei îşi sapă vizuini subterane, ce se împart în galerii lungi.

Dăunător: tipic dăunător de provizii, materiale şi pentru igienă. Şobolanii consumă alimente de toate tipurile, pe care le contaminează cu excremente, urină şi secreţii. Ei rod însă şi mobilă, cabluri electrice, scânduri, rafturi, grinzi, uşi, plastic etc, fiind astfel încadrate şi la categoria dăunătorilor de materiale. Şobolanii cenuşii acţionează ca purtători a numeroase boli infecţioase, ce pot fi transmise la om şi la alte animale. Ei reprezintă astfel şi mijloace de răspândire a puricilor, care pot fi purtători de ciumă. De asemenea şobolanii cenuşii pot transmite viruşi de Lassa (agenţi patogeni ai febrei de Lassa), viruşi Lyssa (agenţi patogeni ai rabiei) şi Salmonella, trichină precum şi alţi ectoparaziţi şi endoparaziţi.

Prevenire: Sunt recomandate aceleaşi măsuri preventive ca la şoarecele de casă.

Combatere: Sunt recomandate aceleaşi măsuri de combatere ca la şoarecele de casă. Trebuie, fireşte, luat în considerare faptul că şobolanii cenuşii sunt mai inteligenţi şi mai capabili de a învăţa din experienţă decât şoarecii de casă, de aceea ei învaţă rapid cum să evite obiectele folosite în combaterea lor. Astfel după scurt timp, ei ştiu cum să evite capcanele. Din cauza aceasta, combaterea şobolanilor cenuşii ar trebui efectuată de către o firmă profesionistă de deratizare. Mai multe despre cum scap de sobolani.

Specii asemănătoare: şobolanul de casă (Rattus rattus). Acesta este însă mult mai rar întâlnit.

15 Responses to “Sobolanul cenusiu”

 1. Alex.G says:

  Soareci si sobolanii sunt cele m-ai dizgratioase animale.

 2. daniela says:

  hahah asa este…dar totusi sunt si ei, niste suflete,eu vreau sa spun ca mie imi este frika de ei. eu stau la parter am o psika si ii prinde pe capete acum zi

  azi,,am fst de fazta ,cind pisica mea era in plina actiune,,a prins un pui mic de sobolan,sa u soarece ce era,nu sht ,,si am vz cum sa jucat cu el,pina la omorat,,,chiar vreau sa spun ca mi sa facut mila de el,cum i si dadea sufletelu respira si parca saracu striga dupa ajutor,asta e,,sunt uratii dar au suflete si ei,,

 3. vaca nebuna says:

  Retete cu sobolani:
  Pizza, tocanita, friptura, snitele, cartofi prajiti cu carne de sobolan prajita
  sarmale. etc

 4. OVI-BC says:

  Ce suflete, fa, proasto. Numai omul are suflet, animalul e irational.

 5. rechinu says:

  este adevarat ca sunt foarte mari stricatori deaceia trebuiesc starpitzi.sunt si ele niste vietuitoarte care nu trebuie sa traiasca printre noi.

 6. VALEANU OANA says:

  Soarecii de casa sau sobolanii sunt niste nenorociri din cauza lor poti murii de diaree sau alte bolii nu va fie mila de iei fiinca lor nu le este mila de voi soarecii etc nu au ce cauta in acelasi looc cu noi feriti va de ei

 7. VALEANU OANA says:

  si draga Daniela cand ti o misuna prin camera iti va roade hainele ,paturi,si vei casii cacati de soareci in farfurii pe haine sau pe unde iti umbla copilul tau nu vei mai spune …….sunt si ei niste suflete.. sunt un rahat asta sunt

 8. andrei andrei says:

  aia cu sufletele e chiar proasta. am fobie de ei

 9. andru says:

  respira,mananca,se inmultesc…este tot viata!voi oamenii ati starpi tot ce o lasat dzeu…ca e matza ca e caine ca este sobolan plm romanu neam prost si needucat…

 10. ady_n says:

  A vazut cineva vreodata un rozator, cum are grija de pui, cum se spala zilnic, cum se lupta pentru supravietuire si pentru hrana? Chiar daca sunt purtatori de boli, este pentru ca acesta e mediul in care traiesc, un mediu de oras imputit, cu oameni imputiti! Sobolanul ala se spala de 20 de ori pe zi, dar am vazut oameni care put de la prima ora a diminetii! Halal finite superioare mai suntem… Stim doar sa criticam, sa fim obraznici si vulgari fata de opiniile semenilor. Unii sunteti mai jegosi ca sobolanii. Si pana la urma, orice e viu pe lumea asta are suflet. cat despre unii oameni, asta e discutabil. Omul a distrus lanturi trofice intregi, doar ca sa demonstreze suprematia “inteligentei”. Cred ca avem multe de invatat de la animale. Sobolanul va supravietui chiar si in cazul unui razboi atomic, omul…. s-a “civilizat”, a devenit sensibil, capricios, ciufut…. Asa ca dragilor, nu mai criticati oamenii pentru parerile lor, si nu mai fiti vulgari si imputiti moral.

 11. anonim says:

  Doamne, cati cretini sunt in tara asta!

 12. magicp says:

  Nu stiu cati ani aveti marea majoritate de aici … insa dupa nivelul ridicat la care intretineti discutia si ortografia majoritatea inca nu au terminat liceul. In primu rand daniela si.a exprimat parerea ,si da intradevar e un lucru destul de uman sa iti fie mila cand vezi o vietuitoare chinuinduse. Ceilalti probabil faceti parte din categoria celor care nu suporta pisicile si dau cu pietre dupaa caini fara sa aveti un motiv intemeiat, insa sa zici ca animalele nu au suflet pentru ca nu sunt rationale trebuie sa fi un mare prost ,dar aici intervin niste discuzii probbabil filozofice si concluzia nu se va rezuma la teoria lui darwin sau evanghelii ci se va termina cu injuraturi asa ca ma opresc. Parerea mea e ca sunt niste vietati ca toate celellalte destul de inteligente avand in vedere nivelul lor de adaptabilitate doar ca trebuie tinuti in frau intr.un fel sau altul deoarece sunt destul de scarbosi si pot fi purtatori de boli

 13. lumea animalelor says:

  Mai oameni buni ce ar fi sa nu va mai certati, asta nu e concurs care e mai destept fiindca pana si animalele sunt mai destepte decat unii dintre voi, ce tot aveti de criticati animalele ? Daca nu stiti nimica despre ele atunci nu mai comentati , ca au si ele suflet si viata si au toate personalitatea lor.

 14. cristi says:

  in primul rand rolul sobolanilor si soarecilor este de a aerisi solurile in care sunt culturile agricole pe campuri. ei sunt indispensabili pentru culturile agricole.

 15. io says:

  CARTIERUL TITAN ESTE PLIN DE SOBOLANI

Leave a Reply