Mamifere folositoare

Mamifere folositoare

Ariciul

Erinaceus europaeus

Aceştia distrug larvele, omizile şi adulţii a numeroase specii de insecte. Pe lângă acestea ei se mai hrănesc şi cu melci, râme (viermi) şi mamifere mici.

Metode de atragere: să se creeze nişte locuri acoperite şi adăposturi, cum ar fi grămezi de vreascuri de foioase sau conifere, tufişuri etc. Din comerţ se pot procura şi nişte coteţe făcute dintr-un amestec de lemn şi beton, în formă de jumătate de sferă. în gardul grădinii trebuie făcute nişte găuri, pentru ca aricii să se poată deplasa. Aricii pot fi hrăniţi şi cu fructe căzute din pomi şi cu căpşuni. Nu trebuie în nici un caz să li se dea lapte, deoarece aricii nu sunt în stare să digere zahărul ce se găseşte în lapte (lactoza), lor lipsindu-le enzima corespunzătoare scindării moleculei de lactoză. Se pot îmbolnăvi de diaree.

 

Cârtiţa / sobolul

Talpa europaea

Acestea distrug numeroase insecte, centipede, şoareci tineri şi melci. Din cauza faptului că ele sapă foarte multe coridoare subterane în grădină, nu sunt foarte simpatizate de oameni şi sunt chiar percepute ca fiind supărătoare. Dar cârtiţele fiind exclusiv carnivore, nu produc deloc pagube plantelor.

Metode de atragere: în general cârtiţele vin în grădină, fără a fi nevoie de alţi stimulenţi. Dacă totuşi prezenţa lor nu este dorită, ele pot fi alungate cu substanţe ce au un miros puternic, precum bujorii (lalelele regale sau pestriţe), laptele cucului sau sulfina. Şi zgomotele puternice le gonesc. În nici un caz cârtiţele nu trebuie omorâte.

Chiţcanii

Soricidae

Chiţcanii distrug numeroase insecte, specii de gândaci săritori, crustacee (cârcâiag) şi melci. Ei sunt nişte animale insectivore nocturne, care au nevoie de mari cantităţi de hrană. îşi fac cuiburi în diferite găuri din pământ, în buşteni şi buturugi, grămezi de frunze şi în straturi de compost.

Metode de atragere: să se creeze şi apoi să se menţină nişte condiţii potrivite de habitat, precum buşteni găuriţi, grămezi de frunze şi de vreascuri, garduri vii etc.

Liliecii

Chiroptera

Liliecii distrug numeroase insecte nocturne, precum fluturii de noapte, fluturii Amphidasis betidaria, moliile care răsucesc frunzele pentru a-şi face cuib şi care aparţin speciei Tortrix sp., ţânţarii Tipididae, ţânţarii Culex şi cărăbuşii, pe care îi localizează şi îi prind cu ajutorul ecolocaţiei.

Metode de atragere: să aibă locuri de acces, de exemplu ferestrele hambarului să fie ţinute deschise, pentru ca liliecii să poată veni si pleca în voie. Să se creeze şi să se întreţină locuri pentru ascunzători şi adăposturi, precum găuri în pământ şi în trunchiul copacilor, peşteri etc. în plus în comerţ se pot găsi nişte cutii speciale pentru lilieci, confecţionate din lemn sau din amestecuri de beton şi lemn, care pot fi puse în grădină.

Leave a Reply