Metode naturale de protejare şi îngrijire a plantelor

Fierturi şi amestecuri lichide

 

În îngrijirea profilactică şi terapeutică a plantelor se folosesc fierturile şi alte amestecuri naturale. Efectele acestora asupra organismelor folositoare sau a celor nevizate, sunt foarte puţin cunoscute. De aceea şi înainte de aplicarea fierturilor şi a amestecurilor naturale trebuie reflectat bine. în general în zilele cu soare puternic şi în cele ploioase trebuie renunţat la utilizarea acestora. De cele mai multe ori tratamentul cu aceste amestecuri lichide trebuie repetat pe durata unei perioade mai lungi.

 

Reţeta fierturilor:

în funcţie de genul de fiertură ales, sunt cântărite exact mirodenii din anumite soiuri, care sunt apoi lăsate în apă timp de aproximativ 24 de ore. Apoi apa este pusă la fiert, la sfârşit este lăsată să se răcească şi în continuare este turnată pe plantele dorite şi pe paturile de plante.

 

Reţeta amestecurilor lichide (zeamă):

Plantele selectate sunt puse într-un recipient din plastic sau din lemn, plin cu apă, care este în continuare lăsat să stea la soare. Această zeamă trebuie amestecată zilnic. La aceasta se mai adaugă câteva picături de valeriană şi muşeţel (romaniţă) sau un pumn de praf de piatră, pentru a menţine în anumite limite mirosul cauzat de procesele de fermentare. Zeama este gata pentru a fi aplicată, atunci când nu mai face bule la suprafaţă şi când ierburile s-au depus pe fundul vasului.

 

Ceaiuri, esenţe şi extracte

Reţeta ceaiurilor:

Peste ierburile şi mirodeniile uscate se toarnă apă fierbinte şi se acoperă vasul. Apoi ceaiul este lăsat timp de aproximativ 5 minute să facă infuzie. După răcire este gata să fie turnat pe plantele de grădină sau pe cele ornamentale, precum şi pe paturile de plante.

Reţeta esenţelor:

în funcţie de tipul de esenţă ce se doreşte a fi obţinută, sunt puse diferite plante şi mirodenii în apă stătută. Timp de 1-3 zile amestecul este lăsat într-un loc umbrit să se aşeze. După ce se strecoară, se obţine esenţa, care poate fi deja aplicată pe plantele de grădină sau pe cele ornamentale, precum şi pe paturile de plante.

Reţeta extractelor:

Pentru a putea obţine extracte, trebuie ca seva din plantele dorite să fie complet eliminată prin presare. Apoi plantele se lasă pentru jumătate de oră în apă călduţă. In continuare plantele umede se mărunţesc şi se bat laolaltă, amestecându-se. După aceasta ele sunt strecurate printr-o pânză sau printr-un filtru de hârtie, astfel se obţine extractul de plante, care poate fi folosit pe plantele de grădină sau pe cele ornamentale, precum şi pe paturile de plante.

Tabelul alăturat oferă o perspectivă de ansamblu asupra reţetelor cele mai cunoscute de fierturi, amestecuri, esenţe, ceaiuri şi extracte naturale.

 

Soluţie Plante Reţetă Diluare
zeamă de urzică (amestec lichid) urzică 1 kg de urzici proaspete la 10 1 de apă dc 10 ori pentru aplicarea pe sol şi de 20 de ori pentru aplicarea pe plante
zeamă de ferigă comună

(amestec lichid )

feriga comună 1 kg de ferigi proaspete la 10 l de apă nediluată
zeamă de ferigi Pteridium aquilinum (amestec lichid ) ferigi Pteridium aquilinum 1 kg de ferigi proaspete la 10 l de apă de 10 ori sau nediluată
zeamă de usturoi (amestec lichid ) usturoi 0,5 kg frunze şi foi la 10 l de apă de 10 ori
zeamă de coada-

şoricelului

(amestec lichid )

coada-şoricelului 1 kg de plante proaspete de coada — şoricelului la 10 l de apă de 10 ori
zeamă de soc (amestec lichid) soc 1 kg de frunze la 10 l de apă de 5 ori
zeamă de absint ( amestec lichid ) absint 0,5 kg de absint proaspăt la 10 l de apă de 3 ori
fiertură de coada calului coada calului 1 kg de plante proaspete dc coada calului la 10 l de apă şi se fierb de 3-5 ori
fiertură de urzică urzică 1 kg de urzici proaspete la 10 l de apă de 3-5 ori
fiertură de calapăr ( calomfir) calapăr 0,3 kg de calapăr Ia 10 l de apă nediluată
fiertură de rubarbă rubarbă 0,25 kg la 5 l de apă nediluată
fiertură de absint absint 0,25 kg Ia 5 I de apă nediluată
fiertură de conuri de brad conuri de brad 0,25 kg In 5 l do apă nediluată
ceai de coada calului coada calului 0,50 kg la 5 l de apă de 5ori nediluată

nediluată nediluată nediluată

ceai de usturoi usturoi 0,75 kg de căpățâni uscate de usturoi la 10 l de apă

0,15 kg de calpăr proaspăt la 5 l de apă 0,25 kg de rubarbe proaspete la 5 l de apă 0,5 kg la 5 l de apă

ceai de calapăr calapăr
ceai de rubarbă rubarbă
esenţă de urzică urzica
esenţă de ferigi Pteridium aquilinum ferigi Pteridium aquilinum 0,5 kg de ferigi

proaspete la 5 l de apă

de 10 ori sau nediluată
esenţă de roşii frunze dc roşii 0,15 kg la 1 l de apă de 2 ori

 

Modalităţile de folosire a preparatelor prezentate în tabel le puteţi afla la descrierea organismului dăuna tor, care vă interesează, la capitolul „ Combatere”.

Alte metode de protejare şi îngrijire a plantelor

înveliş protector pentru trunchiul copacilor

Această măsură menită să protejeze scoarţa copacilor, stimulează formarea cambiului. De asemenea împiedică creşterea muşchiului şi a lichenilor pe copac, iar păduchii ţestoşi sunt ţinuţi la distanţă.

Reţetă: 2,5 kg lut, 1,5 kg bălegar de vacă, 0,25 kg praf de piatră şi de alge, 0,25 l fiertură de coada calului şi 0,25 kg cenuşă de lemn ars să se amestece în 5 l de apă caldă. Acesta masă cleioasă să se aplice pe trunchiul copacilor şi pe crengile principale cu ajutorul unei pensule aspre, în zilele fără ger din lunile noiembrie şi februarie.

 

Soluţie de săpun lichid de potasiu şi spirt (alcool)

Să se amestece 5-10 g de săpun lichid natural de potasiu în 0,5 l de apă şi la aceasta să se adauge aproximativ 15 ml de spirt. înainte de a folosi această soluţie, trebuie făcută o probă pe plante mai puţin importante. Dacă după o săptămână frunzele nu au devenit maronii, soluţia poate fi aplicată pe plantele dorite.

 

Preparate din alge

Aceste preparate furnizează plantelor substanţe minerale importante, de exemplu potasiu şi magneziu precum şi microelemente. Se folosesc extracte din diferite alge verzi, maro şi roşii din grupele Ascophilum sp., Laminar ia sp., Fucum sp., Lithotamnium sp.

Metode de protejare a seminţelor

Dezinfectarea seminţelor este o măsură profilactică împotriva invaziei de dăunători şi a apariţiei micozelor şi ajută la încolţirea seminţelor. Se pun seminţele în apă fierbinte, de 50° C, unde se ţin aproximativ 20 de minute. în continuare seminţele se lasă la uscat în locuri umbrite şi după cel mult o zi trebuie semănate.

Metode de protejare a rădăcinilor

înainte de a fi mutate, rădăcinile plantelor tinere se pun în zeamă de urzică, apă cu argilă sau extracte din alge, toate aceste amestecuri trebuie însă diluate bine în prealabil. Prin această acţiune se stimulează creşterea şi regenerarea plantelor.

Leave a Reply