Paduchele molidului

Păduchele molidului ( Liosomaphis abietina )

Conținut: Aspect || Biologie || Răspândire || Dăunător || Prevenire || Combatere

Aspect: 1-2 mm lungime; corpul este de culoare verzuie; pe cap sunt poziţionaţi doi ochi roşii, ieşiţi în afară; păduchii au câte două antene scurte şi maxilele aparatului bucal sunt folosite la supt şi înţepat; pe partea posterioară a corpului (abdomen), sunt inserate două apendice tubulare relativ lungi; există şi insecte înaripate, şi fără aripi.

Biologie: iernarea se realizează în stadiul de ou. Imediat ce temperaturile ating un nivel ridicat adecvat, eclozează primele larve. în Europa centrală şi de est eclozarea are loc în general pe la începutul lui martie. În decursul a trei săptămâni larvele se dezvoltă în insecte adulte. Acestea se înmulţesc partenogenetic (asexuat), fiind insecte vivipare. Din cauza aceasta ele pot da naştere rapid la o populaţie numeroasă. In comparaţie cu insectele lipsite de aripi, care pot fi întâlnite pe tot parcursul anului, cele înaripate apar preponderent până la mijlocul lunii iunie. Acestea din urmă au capacitatea de a găsi noi resurse de hrană în locuri noi. Vara, aceste resurse sunt în general epuizate (copacii gazdă sunt desfrunziţi de păduchi), dar, găsind noi resurse, populaţia de păduchi poate creşte din nou relativ rapid. În regiunile cu ierni blânde pot ierna şi insectele aduIde neînaripate, ceea ce favorizează ia începutul anului care urmează, o înmulţire în masă.

Răspândire: Aceşti păduchi pot fi întâlniţi pe diferite specii de molizi, dintre care preferă ca plante gazdă mai ales specia Picea sitchensis şi molidul argintiu (Picea pungens). Cauta aici insecticide paduchele molidului.

Dăunător: Este un parazit, care slăbeşte sistemul imuni tar al plantelor. În urma acţiunii de hrănire a păduchilor (prin sugere), acele frunzişului se îngălbenesc într-un final; ele îşi pierd culoarea naturală, devenind mai întâi alb — verzui şi apoi maronii. În continuarea procesului de deteriorare, acele vor cădea până la urmă. Mai ales la temperaturi ridicate, adică începând din iunie, se ajunge la o cădere masivă a acelor molizilor, în decursul căreia sunt afectaţi iniţial molizii mai bătrâni, care îşi pierd frunzele din coroana mijlocie şi din cea inferioară. Molizii tineri şi lăstarii de molid nu sunt atacaţi în general, deoarece acele frunzişului proaspăt au în general un conţinut sărac în azot, stârnind astfel prea puţin interes păduchilor ca sursă de hrană. Prin apariţia constantă a frunzişului nou şi verde, plantele afectate se pot regenera, dar părţile inferioare deja desfrunzite rămân la fel, ceea ce le face să îşi piardă valoarea de plante ornamentale. In cazul unor invazii masive şi anuale, plantele afectate pot deveni slăbite în aşa măsură, încât până la urmă să moară.

Prevenire: trebuie atraşi prădătorii naturali precum gândacii vaca-domnului, muştele Chrysopa vulgaris sau viespile parazite din familia Ichneumonidelor. Încă de la începutul anului, respectiv în februarie/ martie, plantele trebuie controlate săptămânal în vederea unei invazii de păduchi. Pentru aceasta se ia o coală albă de hârtie, care trebuie ţinută sub nişte crengi din partea inferioară a coroanei, care este ferită de soare. Apoi crengile trebuie scuturate, iar animalele căzute pe hârtie trebuie numărate. Ca situaţie limită se consideră că de la şase păduchi pe creangă, pagubele vor fi implicite, şi de aceea trebuie luate măsuri de contracarare şi combatere a păduchilor. Acţiuni precum aplicarea unor îngrăşăminte adecvate nevoilor plantelor spre sfârşitul lunii august şi udarea plantelor în cantităţi suficiente în timpul perioadelor mai aride, pot împiedica apariţia în masă a păduchilor de molizi.

Combatere: înainte de înmugurire plantele pot fi stropite cu uleiuri de rapiţă sau cu substanţe bogate în minerale. După înmugurire, ca măsuri potrivite de combatere se pot folosi soluţii cu o concentraţie de 2 % săpun lichid de potasiu sau un amestec de piretrină cu ulei de rapiţă. în cazul acestor substanţe trebuie avută grijă, deoarece multe din produsele găsite pe piaţă sunt nocive pentru albine. Din acest motiv ar trebui evitată utilizarea lor în perioada în care albinele încep să zboare.

Leave a Reply