Musculita alba

Musculița albă de seră ( Trialeurodes vaporariorum )

Conținut: Aspect || Biologie || Răspândire || Dăunător || Prevenire || Combatere

ASPECT : 1-2 mm lungime; are o culoare albă, ca a făinii; în zona dorsală a toracelui este inserată o pereche de aripi albe; corpul și aripile sunt acoperite de un praf lipicios și fin, care se acumulează în niște glande speciale; în zona ventrală a toracelui sunt inserate trei perechi de picioare; nimfele pubere se aseamănă la prima vedere cu păduchii lânpși tineri; inițial musculițele au trei perechi de picioare; după prima năpârlire  nimfele nu mai au picioare și devin imobile din această cauză; în acest stadiu nimfa se aseamănă unui păduche țestos mic și oval ; în total musculița albă năpârlește de patru ori , iar abia în ultimul stadiu de nimfă poate fi văzută cu ochiul liber.

BIOLOGIE: femela depunde de la 10 până la 400 de ouă pe partea inferioară a plantei gazdă. Ouăle sunt depuse fie răzleț , fie în grupuri circulare. Ele sunt ovale, puțin ascuțite și sunt atașate la un tub mic, care este adâncit în suprafața frnzei și care îi asigură oului umiditatea necesară, care ajută la evoluția sa. Întreaga durată a evoluției de la ou la insectă adultă depinde mult de temperatură și este la 20 C de aproximativ 42 de zile, iar la 27 C de numai 18 zile. Temperatura minimă necesară oului pentru dezvoltare este de 8 C . Ouăle pot tolera fără probleme și temperaturi sub 0 C , dar numai pentru câteva ore. În condiții optime, cum există de exemplu în sere , specia tinde către înmulțire în masă , iar pe an se pot forma până la 10 generații.

RĂSPÂNDIRE:Specia este originară din America centrașă și a fost adusă în Europa în jurul anului 1848. Musculițele albe pot fi găsite în sere pe castraveți , roșii . ardei grași , fasole și pe diferite specii de plante ornamentale, cum ar fi hibiscus, lantane, fucsia (cerceluși), poinsettia (steaua Crăciunului) și multe altele.

DĂUNĂTOR: Este un parazit, care slăbește sistemul imunitar al plantelor. Atât nimfele, cât și insectele adulte extrag prin sugere seva plantelor, ce nu conține o mare concentrație de azotat, dar care este foarte bogată în carbohidranți. Din cauza acestei acțiuni de sugere pe frunze apar niște pete galbene și lucioase , marcând locul în care s-a hrănit musculița. În urma eliminării de excremente , pe plantă rămân adesea niște depuneri de funingine. În cazul unei invazii masive, plantele afectate își încetinesc procesul de creștere și încep să ofilească.

PREVENIRE: Trebuie atrași prădătorii naturali, dintre care mai ales viespile parazite din familia Ichneumonidelor. Plantele să nu fie sădite la distanțe prea mici una de cealaltă. Sererele trebuie aerisite mereu, la intervale regulate. După cules lujerii de varză și de napi trebuie îndepărtați și tratați cu compost sau arși. Insecticide musculita alba.

COMBATERE: O măsură emcanică de combatere constă în folosirea unui aspirator de insecte ( un aspirator de dimensiuni mici) sau al unor plăci albastre sau galbene, unse cu substanțe lipicioase. Pentru a putea aspira insectele , trebuie ca , în faza inițială , o persoană să le gonească într-o anumită direcție , unde o a doua persoană trebuie să încerce să aspire cât mai multe dintre ele. Pe plăcile albastre sau galbene , înmuiate în lipici, insectele zburătoare rămân imobilizate. Și această metodă poate fi îmbunătățită direct, adică inițial o persoană să alunge musculițele cu o mână , iar cu cealaltă , în care ține placa cu lipici , să le urmărească în direcția în care zboară. În continuare plantele afectate pot fi stropite cu ulei de soia sau de rapiță , cu o soluție cu 2% concentrație de săpun lichid de potasiu sau cu ceai de calapăr. În combaterea pe cale biologică, se folosește în mod constant împotriva musculiței albe, viespea parazită Encarsia formosa.

Specii asemănătoare
: Musculița așbă a tutunului (Bemisia tabaci).

Leave a Reply